zaterdag 23 april 2016

Luctor E1 knokt zich naar overwinning

Ze kregen het niet cadeau tegen MVV'29 E1. De jongens van coach Robbie en assistent Dilano moesten vol aan de bak in een voetbalgevecht waar MVV zich veilig, en Luctor zich boven de streep kon spelen. Lange tijd ging de wedstrijd gelijk op. Luctor deelde de eerste tik uit (Wout) maar MVV maakte voor rust gelijk. Met de belangen die er op het spel stonden, ging het er af en toe stevig aan toe. Beide partijen zochten de grenzen van het toelaatbare op en bezorgden hiermee de verzorgers met de waterzak een drukke ochtend. In de tweede helft werd gestreden om elke meter waardoor echte grote kansen spaarzaam bleven. Als toeschouwer wist je, wie nu scoort wint de wedstrijd. Dit keer trok Luctor aan het langste eind. Het bleef knokken voor de overwinning en zag zichzelf hiervoor beloond met twee snelle doelpunten in de slotfase (Ryan en Gijs). De zwaarbevochten zege was een enorme opsteker voor het team. Hoe vaak viel dit jaar niet het dubbeltje net de verkeerde kant op en bleef het met lege handen achter? Vandaag was het een keer andersom. Met nog twee wedstrijden te gaan tegen het al gedegradeerde UD Weerselo en kandidaat degradant DETO lijkt dit loodzware seizoen voor het door pech achtervolgde Luctor E1 toch nog een happy end te krijgen.

Glenn was vandaag één van de aanjagers van het team. Hij sleurde net zolang tot zijn tank helemaal leeg was.
Luctor E1 bevindt zich met nog drie wedstrijden te spelen tot het eind, in een beslissende fase. Het competitieprogramma was door een merkwaardige speling van het lot heel scheef verdeeld. Alle zware tegenstanders zaten in het begin terwijl de mindere goden pas in de tweede helft hun opwachting gingen maken. De voorlaatste plaats op de ranglijst waar Luctor voor aanvang van de wedstrijd op stond, hoefde dus nog niks te betekenen.

De loungehoek was goed gevuld voor aanvang van de match

Daarvoor hebben ze ook te veel kwaliteit wisten de kenners. Ondanks prima voetbal had Luctor zichzelf tot nu toe minstens 6 punten te kort gedaan, zo vonden de fans. Het werd tijd om hier mee af te rekenen. Maar dan moest er in de laatste drie wedstrijden wel gedaan worden wat van ze werd verwacht: punten pakken. Tegen de tegenstander van vandaag zou dat nog helegaar geen makkie worden. MVV'29 E1 had immers al 10 punten, 7 meer dan Luctor.

Wie echter goed keek, zag dat het competitieschema van het team uit Mariaparochie/Harbrinkhoek een spiegelbeeld vormde van dat van Luctor. MVV had alle makkelijke tegenstanders al gehad waardoor er voor hen niet heel veel meer in het vat zat. Wanneer Luctor straks niet gaat verzaken tegen DETO en UD Weerselo (de zwakke broeders uit de Hoofdklasse) dan zou het op slechts één punt van MVV komen. Zo bezien was deze wedstrijd dus gewoon een zespuntenpot.

Dat zou dus best wel eens een stevig gevecht kunnen worden tussen de twee buren uit de grote stad en het kleine dorp. Dat werd het ook. Beide ploegen maakten vanaf het begin aan duidelijk dat er met hen niet te sollen viel en kleunden er stevig in. MVV stoorde al vroeg op de helft van Luctor dat daardoor moeite had om de bal lekker rond te kunnen spelen. Het werd een wedstrijd van de persoonlijke duels. Bij de bezoekers was het in de eerste helft met name Wout die hier het voortouw nam.

Geholpen door zijn krachtige postuur en goede motoriek, wist hij zijn directe tegenstander een paar keer goed uit te kappen. Omdat MVV er zo kort op zat, probeerde Luctor het met lange ballen op de voorwaartsen. Hiermee werd het een paar keer gevaarlijk. Zo ging Ryan een keer de één-twee aan met Glenn die de Luctorspits perfect bediende in de diepte. Wellicht had hij voor eigen succes moeten gaan, maar hij koos voor een scherpe pass op Gijs die goed was meegelopen. Helaas voor Luctor kwam de aanvoerder één stap te laat om de voorzet binnen te tikken.

Ryan is weg op rechts. Zijn pass op Gijs is net te scherp.


Aan de andere kant was de tactiek van de thuisploeg afgestemd op hun centrumspits. Telkens zochten ze de target man op als aanspeelpunt. Met de kont naar de goal kaatste hij de bal dan naar opkomende middenvelders die vanuit het achterveld opdoken. Ze slaagden er echter niet in om door de goed geformeerde defensieve muur van Luctor heen te breken.

De MVV spits maakt gebruik van meer dan alleen zijn benen

Verdedigend zat het wel goed bij Luctor



























Omdat het verdedigend aan beide kanten goed in elkaar stak, was het een dood spelmoment dat de wedstrijd openbrak. Wout kon een corner vanaf links van dichtbij intikken en zette daarmee Luctor op voorsprong.

Wout opent de score: 0-1

Lang mocht hij niet genieten van zijn doelpunt want twee minuten later moest hij noodgedwongen de strijd even staken na een knietje in zijn dijbeen van een MVV'er. Dat was een tegenvaller voor Luctor want Wout was tot dat moment de man van de wedstrijd geweest. Het werd er niet beter op toen MVV ook nog gelijkmaakte na een splijtende pass die de linkerspits van de thuisploeg vrij voor de goal zette waarna hij de bal eenvoudig links van Sepp raak schoot.

Ryan is tegen een Harbrinkhoekse elleboog aangelopen

In de daaropvolgende fase werd het wat rommelig. De spelers van Luctor kregen steeds meer moeite om elkaar te vinden en verslapten in de duels. MVV schakelde juist een tandje bij en deed er niet moeilijk over wanneer er naast de bal, ook een Luctorspeler werd meegenomen. Tot twee keer toe leidde balverlies bijna tot een doelpunt voor MVV dat tot opluchting van Luctor het vizier niet op scherp had staan. Toen de scheidsrechter floot voor rust was het zaak voor Robbie om de boel weer in het gareel te krijgen.



Hij spoorde zijn spelers aan om de duels niet uit de weg te gaan. Nu werd er meer gevraagd dan alleen goed voetbal. Kwalitatief was Luctor zeker niet de mindere van de twee, maar nu kwamen er ook een ander aspect om de hoek kijken: Vechtlust. Met andere woorden, "Niet lullen maar poetsen!"

Coach Robbie en zijn assistent Dilano hadden er aanvankelijk nog een hard hoofd in. Al vaker dit seizoen lieten de spelers van Luctor E1 bij een beetje tegenwind de kopjes hangen. Zo niet vandaag. De jongens spuugden een keer in hun handen en gooiden hun schouders er onder. Dit keer lieten ze niet met zich sollen.

De over-mijn-lijk-mentaliteit werd nog het best gedemonstreerd door Chiel. De beuken en tikken die hij incasseerde van zijn directe tegenstander, betaalde hij met gelijke munt terug. Tot zichtbaar genoegen van zijn papa die tevreden constateerde dat de appel niet ver van de boom gevallen was. 

De onervaren scheidsrechter had het er maar moeilijk mee. Hij zag veel door de vingers maar als hij wel floot was het soms nogal warrig. Een goede scheids probeert zichzelf onzichtbaar te maken, maar dat dat lukte deze fluitende puber niet. Toen de scheids voor een corner voor MVV floot, riep de papa van Gerwin verbaasd tegen de opa van Sepp dat de bal nog dik voor de lijn was. Dit hoorde de scheidsrechter ook waarop hij de wedstrijd even stil legde. Hij stapte op de papa van Glenn af en beet hem toe dat als hij het beter wist, zelf maar moest gaan fluiten. Nog bonter maakte hij het toen Wout niet door had dat de bal net over de zijlijn was gegaan. "Hé fl-pdr-l [censuur redactie], hij is al over de lijn hoor!" riep hij naar de Luctorback, die gelukkig niet hoorde wat hem werd toegeroepen. De mama's van Glenn en Chiel hoorden het wel en keken elkaar met open mond aan. "Zei hij dat nu echt?" Zag je de dames denken. Overigens maakte de scheidsrechter - al dan niet aangespoord door een MVV-vader - na afloop nederig excuses bij Wout. "Sorry voor wat ik tegen je riep tijdens de wedstrijd" zei hij bedeesd. "Oh wat riep je dan?" Vroeg Wout verbaasd. "Oh eh... laat maar zitten" zei de scheids toen enigszins opgelucht.

Terug naar de wedstrijd. Deze zat een beetje op slot. De match was ontaard in een loopgravenoorlog op het middenveld met twee ploegen die elkaar geen duimbreed toegaven. Je kreeg het gevoel dat de eerste ploeg die nu ging scoren, ook de wedstrijd zou winnen. Coach Robbie mompelde al dat een gelijkspel misschien wel het maximale was, wat er in zat vandaag. 

Slag op het middenveld

Maar er was een speler bij Luctor die daar anders over dacht. Glenn stroopte zijn mouwen op en ging voorop in de strijd. De aanvaller ondersteunde zijn verdedigers als het nodig was en maakte zijn directe tegenstander bijkans gek met zijn onophoudelijke rushes langs de zijlijn. Een van zijn voorzetten werd door Gijs bijna succesvol afgerond maar de paal schoot de MVV-goalie te hulp.

De bal van Gijs gaat via de paal naast


In de volgende scène probeerde Glenn het met een dribbel door het midden. Nadat hij een MVV'er van zich af had geschud haalde hij ineens uit, nota bene met links. De bal vloog rakelings over. Zijn tweede doelpoging volgde een minuut later. Zijn schot met rechts kreeg een lastige stuit mee die met moeite door de MVV-keeper over de lat kon worden getikt.

Bij de derde actie van Glenn was het wel raak. Opnieuw zette hij goed door in een duel op het middenveld waarna hij met rechts voluit uithaalde. De keeper van MVV frommelde de bal wel weg maar deed dit recht in de voeten van Ryan. De Luctor spits nam het cadeautje dankbaar aan en liep de bal over de doellijn, 1-2 voor Luctor! Dolblij vlogen Noah en Ryan elkaar in de armen.

















De goal gaf Luctor een enorme boost. Nu moesten ze er op en erover zag je de spelers denken. Met zijn laatste druppels brandstof in de benzinetank perste Glenn er nog één keer een solo uit. Zijn bewaker zag geen andere mogelijkheid dan hem neer te halen, niet ver van de achterlijn. Volkomen uitgeput lag Glenn op de grond. Hij kon geen boeh of bah meer zeggen. Hij kreeg een publiekswissel en moest bijna over de zijlijn getrokken worden van vermoeidheid. Gijs die weer voor hem in het veld kwam ontfermde zich over de vrije trap. De bal lag op een lastige plek, maar zowel Dilano als de papa van Teun riepen dat de aanvoerder het gewoon ineens moest proberen.


De keeper van MVV heeft geen antwoord op het listige schot van Gijs
Dat hadden ze goed gezien want het schot van Gijs was zo goed geplaatst dat de MVV-goalie de bal alleen nog maar zijn eigen doel in kon slaan: 1-3, de buit was binnen! Niet veel later klonk het eindsignaal en vierden de spelers en trainers van Luctor een klein feestje op het veld. Eindelijk viel een zwaarbevochten strijd een keer in het voordeel van Luctor E1 uit.




Het was niet altijd even fraai geweest, maar dat hoefde ook niet. Met bloed zweet en tranen nam Luctor E1 na een ware veldslag de punten mee naar De Horst. En laten we wel wezen, dat zijn eigenlijk de mooiste overwinningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten