zaterdag 30 april 2016

Luctor E1 klaart klus in Vriezenveen

In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen heeft Luctor E1 zich tegen DETO E1 veilig gespeeld voor behoud in de hoofdklasse. Na een aarzelende start begon het spel langzaam maar zeker te lopen bij de bezoekers wat resulteerde in twee snel opeenvolgende Almelose doelpunten. Door geknoei achterin kwam DETO weer terug in de wedstrijd waarna het na rust zelfs verdiend gelijkmaakte. Even leek de wedstrijd op een geweldige anticlimax uit te lopen voor de bezoekers maar die vrees bleek ongegrond. In de persoon van Noah kwam Luctor vanuit de omschakeling telkens ijzersterk voor het doel van DETO . De Benjamin van het team scoorde een hattrick (één voor rust en twee na rust) waarmee hij in hoogsteigenpersoon zeker stelde dat hij volgend jaar als tweedejaars E-pupil ook weer in de hoofdklasse mag blijven voetballen.  Met de derde achtereenvolgende uitoverwinning (2-4) heeft Luctor de klassering van de najaarscompetitie nu al overtroffen. Wanneer het volgende week ook nog wint van hekkensluiter UD Weerselo, dan kan het ondanks een stroef begin terugkijken op een meer dan verdienstelijk seizoen in de hoofdklasse.



Man of the Match: Noah

Het mooist wordt voor het laatst bewaard door Luctor E1. De jongens van coach Robbie waren op de laatste dag van april van plan om hun reeks van uitoverwinningen uit te breiden naar 3. Tegenstander was DETO, de ploeg die in punten gelijk met hen stond maar een duidelijk slechter doelsaldo had. Winst tegen de Vriezenveners zou betekenen dat Luctor volgend jaar ook weer op het hoogste niveau van het E-pupillenvoetbal actief zou zijn.

Chiel in Sepp's kloffie
In de wetenschap dat Luctor dit team in de voorbereiding al eens van de mat had gespeeld en dat DETO in de competitie al zes keer achter elkaar had verloren, was de opdracht van coach Robbie in de E1-groepsapp duidelijk: "...3 punten meenemen uit Vriezenveen."

Dit moest dan wel gedaan worden zonder keeper Sepp die met zijn familie op vakantie was. Robbie hoefde gelukkig niet lang te zoeken naar een vervanger. Met Chiel - die enkele jaren bij PH en Luctor onder de lat stond - beschikte hij over een prima vervanger. Om er weer een beetje in te komen kreeg hij de keepersspullen van Sepp te leen en mocht hij deze week meetrainen met D1.

Bij het inschieten tijdens de warming-up zou je zweren dat hij elke week in het E1-doel stond, dus dat ging wel goedkomen.

De coach vond het niet nodig om een extra veldspeler voor Chiel mee te nemen naar Vriezenveen, wat bij sommige volgers van het team de wenkbrauwen deed fronsen. Één wissel was immers wel erg minimaal en dat dit niet geheel zonder risico was zou al gauw blijken. Zo leek Sil te kampen met wedstrijdspanning, want hij kreeg tijdens de warming-up last van buikpijn. Zijn papa ging gauw even met hem naar binnen voor een geïmproviseerde cleansingbehandeling. Dit deed wonderen voor de Luctorback. Als herboren stapte hij weer uit de kleedkamer.


Glenn valt uit
In de beginfase liep alles nog van een leien dakje. Luctor was de betere ploeg, drukte DETO in het defensief en creëerde een aantal goede kansen. Gijs en Ryan waren een paar keer dichtbij de openingstreffer. Na een minuut of vijf ging het mis. Glenn, die tot dat moment een plaag was geweest voor zijn bewaker van DETO, verzwikte zijn enkel en moest kermend van de pijn de strijd staken. Noah kwam voor Glenn in het veld en het was nog maar afwachten of hij nog weer opgelapt kon worden. "Daar ga je met je ene wissel Robbie", zag je het kritische Luctorvak denken.


Tot zijn opluchting hoefde de coach niet al te lang in de piepzak te zitten want Luctor maakte halverwege de eerste helft 1-0 en niet lang daarna 2-0. De openingstreffer kwam op rekening van Noah die de bal op een presenteerblaadje kreeg aangereikt van Gijs, wiens solo bij de achterlijn twee Vriezenveners te machtig was. Toen daarna Glenn - na een wonderbaarlijk snelle genezing van zijn enkel - ook nog eens weer in het veld mocht, pardoes een bal onderschepte en met een slimme punter de DETO-goalie verschalkte, leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor Luctor.



Maar dat bleek schone schijn. DETO profiteerde uit het niets van klungelig Almeloos balverlies achterin resulterend in een wel erg goedkope aansluitingstreffer. De 1-2 was ook de ruststand. Het doelpunt voor DETO deed de thuisploeg zichtbaar goed. Na de pauze oogde DETO ineens veel gretiger, nu ze wisten dat er wellicht wat te halen viel tegen het slordige Luctor. Er kwamen wat kansjes voor de Vriezenveners, maar die brachten Chiel niet echt in de problemen.

Chiel had er goed het oog op
Op voetballend gebied was DETO niet in staat om Luctor echt pijn te doen maar ze hadden nog meer ijzers in het vuur. Hun centrale verdediger - spelend met nummer 7 - had een goed schot in huis en dat liet hij Luctor weten ook. Na een goede dribbel haalde hij van zo'n 20 meter uit. Zijn perfect geraakte bal zwabberde met een flauwe boog in het doel, Chiel kansloos latend. En zo was het gewoon weer 2-2! Dit tot groot genoegen van de sympathieke DETO-coach die opviel door zijn positieve benadering van zijn pupillen. Al speelden zijn jongens de meest droevige ziekenhuisballen, geen onvertogen woord kwam er over zijn lippen. Louter aanmoedigingen en gerustellende woorden. Hulde!

De meegereisde fans uit Almelo hielden hun hart vast, "Dat kon ze nog wel eens op de emmer vriezen", zo vreesden ze. Ook coach Robbie zal teruggedacht hebben aan eerdere wedstrijden dit seizoen, waarin ze een comfortabele voorsprong zomaar uit handen gaven. "Het zal toch niet weer gebeuren?".

DETO kreeg nu zo veel zelfvertrouwen dat het overmoedig ging spelen. Het vergat zijn verdedigende taken waardoor Luctor vanuit de counter gevaarlijk kon worden. De bezoekers kwamen zo een paar keer razendsnel in een overtalsituatie waaruit Noah twee keer dodelijk effectief kon scoren. Met de hattrick van Noah was de wedstrijd gespeeld. DETO was nog wel een keer dichtbij met een hard schot op de paal maar voor de rest was het toch voornamelijk Luctor dat vergat de voorsprong verder uit te bouwen. Een handvol kansen voor Ryan en Glenn hadden er best wel in gemogen maar strandden allen in schoonheid.

Met veel balgevoel en acrobatisch talent, plukte Teun diverse hoge ballen van DETO uit de lucht


Veel deed het er niet meer toe want DETO was niet meer in staat om de score voor de tweede keer gelijk te trekken. Dit was ook de verdienste van Luctor dat mentaal enorme stappen gemaakt heeft dit seizoen. Hoewel de vermoeidheid de smalle selectie in de benen sloeg, speelden Robbie's puppillen op een zakelijke manier de wedstrijd uit, waarmee ze zeker wisten dat ze klassebehoud hadden veiliggesteld. Niet in de laatste plaats door Noah, die niet zonder trots kan zeggen dat hij met zijn drie goals tegen DETO het Luctor-E1 schip - waar hij volgend jaar als enige van zijn team op achterblijft - in veilige haven heeft geloodsd. Hij slaagde met vlag en wimpel voor het E1-kapiteinsexamen.

Na afloop van de wedstrijd was er nog meer goed nieuws. Robbie Barends, die volgend jaar coach wordt van Luctor D1, maakte bekend dat hij zijn E1-veldspelers die de overstap gaan maken naar de D-junioren, allemaal ook had geselecteerd voor zijn team van volgend jaar. Een mooier compliment kon hij zijn jongens niet geven.

Namens het Officiële Luctor et Emergo-E1 Blog, allemaal van harte gefeliciteerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten