zaterdag 3 oktober 2015

Uitgeslapen De Esch geeft Luctor E1 pak slaag

Na de verdiende overwinning tegen ON hoopte Luctor E1 de goede lijn door te zetten tegen De Esch E1 uit Oldenzaal. De vroege aftrap van de verre uitwedstrijd (half negen!) was niet in het voordeel van de pupillen van coach Robbie en dat was in de wedstrijd terug te zien. Waar Luctor in fases stond te dromen op het veld was De Esch de hele wedstrijd goed bij de les. Toch was Luctor aanvankelijk zeker niet de mindere. Na een tussensprint van De Esch vloeiden de krachten echter zienderogen uit de benen van de bezoekers en was van een wedstrijd geen sprake meer. De tweede helft werd tot overmaat van ramp ook nog ontsierd door een opstootje met de warrig fluitende (veel te jonge) scheidsrechter en enkele zich verbaal manifesterende Luctorspelers. Door emoties overmand moest de arbiter worden vervangen door een leidsman met meer overwicht. Eindstand 6-1.


Doar zu'jn hem'm!
Het begon zo mooi die ochtend, al was het voor de meesten een uurtje of anderhalf te vroeg op de vrije zaterdag. Coach Robbie had iedereen gemaand om uiterlijk om 07:25 uur aanwezig te zijn op de parkeerplaats van De Horst want hij wilde genoeg tijd hebben voor een volledige warming-up. Bijna iedereen meldde zich plichtsbewust enkele minuten voor het afgesproken tijdstip op de verzamelplek. Alleen voor een niet nader genoemd lid van de sponsorcommissie, was het ongewoon vroege tijdstip een te grote opgave.

Met vijf minuten vertraging vertrok de karavaan richting het verre Oldenzaal. Onderweg was het rustig waardoor er weer wat tijd goedgemaakt kon worden. De schitterende ochtendzon maakte van de saaie rit een reis door een schilderij.




Coach Robbie, die ook de taak van karavaannavigator op zich had genomen, was zo onder de indruk van het fraaie schouwspel dat hij zijn chauffeuse pardoes voorbij Sportpark De Weschterik liet rijden. De directe volgers dachten dat Robbie een betere parkeerplek wist maar toen de weg eenmaal doodliep was duidelijk dat de coach ook kampte met opstartproblemen. Als goedmakertje gaf zijn lieftallige vriendin een rondje koffie.

De match tegen De Esch werd afgewerkt op een mooie natuurgrasmat die erg glad was geworden van de dauw. Dit had tot gevolg dat ballen flink doorschoten waardoor het zaak was om ballen goed zuiver in de voeten te spelen. Hier werd bij de warming-up dan ook flink op geoefend.

Toen het tijd was voor de aftrap, zag coach Robbie tot zijn niet geringe verbazing dat de wedstrijd onder leiding stond van een ventje dat niet ouder kon zijn dan een D-junior. Hij was niet eens de grootste op het veld want dat was Glenn. Robbie schudde zijn hoofd waarop hij de technische staf van De Esch liet weten dat hij geen begrip had voor de onbezonnen beslissing van de Oldenzaalse club om een net afgezwaaide pupil een wedstrijd in de hoofdklasse te laten leiden. Hij had volkomen gelijk, zo zou later blijken.



In het begin van de wedstrijd was er echter nog vuiltje aan de lucht. Luctor scoorde bijna vanaf 20 seconden toen Gijs na een goede dribbel Noah aanspeelde. Iedereen telde de goal al maar via de binnenkant van de paal vloog de bal toch weer het veld in.

Noah schiet tegen de binnenkant van de paal
Er volgde een gelijkopgaande fase waarin beide teams één keer doel troffen. De Esch scoorde uit een slecht weggewerkte corner waarna Chiel de stand weer op gelijke hoogte bracht uit een juweel van een aanval via Gijs en Glenn.

Chiel maakt gelijk

Het publiek dacht dit de voorbode was voor een mooie gelijkopgaande strijd tussen twee aan elkaar gewaagde teams. Niets was minder waar. De Esch ontpopte zich als een supereffectieve voetbalmachine die elk foutje van Luctor genadeloos afstrafte. Het profiteerde voor rust twee keer van slecht verdedigend positiespel bij de bezoekers. Luctor kreeg nog wel een paar kansen om wat terug te doen maar de keeper van De Esch hield alles tegen wat op hem af kwam.
De twee goedkoop weggegeven doelpunten waren een behoorlijke streep door de rekening van Luctor. De ruststand van 3-1 was niet onoverkomelijk maar dan moest er in de tweede helft wel uit een ander vaatje getapt gaan worden.



Dat gebeurde ook, maar helaas voor Luctor wel uit het verkeerde. De Esch maakte al snel schitterend 4-1 uit een snelle combinatie over links waarbij de spelers van Luctor zich als stilstaande pionnen weg lieten tikken. Vlak daarna werd het ook nog 5-1 en was het gebeurd met de weerstand van de bezoekers. Alle motivatie en concentratie om er nog wat van te maken was als sneeuw voor de zon verdwenen. Bijna geen bal kwam meer aan en bijna geen duel werd meer gewonnen. De bezoekers belandden in een neerwaartse spiraal van slecht spel en frustratie.

Alsof dat nog niet erg genoeg was deed het jonge scheidsrechtertje ook een duit in het zakje. Het kereltje wist niet goed raad met de steeds meer geïrriteerd rakende spelers van Luctor waardoor hij de controle over de wedstrijd begon te verliezen. Hij had moeten affluiten voor een overtreding op Noah die geblesseerd bleef liggen, maar liet gewoon doorspelen. De Esch profiteerde optimaal en scoorde in de tegenaanval met een fraaie lob 6-1. Nu was het hommeles. Enkele spelers van Luctor gooiden er alle woorden van het schooljongenswoordenboek uit om kenbaar te maken hoe ze over de beslissing van de arbiter dachten. Vanaf dat moment vergat de scheidsrechter dat hij op het voetbalveld stond en schakelde hij over op schoolpleinrechtspraak. Met andere woorden, het recht van de sterkste. Tot ontzetting van iedereen probeerde hij een speler van Luctor omver te duwen. Hiermee zat de wedstrijd er op voor het jonge arbitertje. Hevig geëmotioneerd werd hij door een begeleider van het veld geëscorteerd.

Natuurlijk valt de spelers van Luctor hier wat te verwijten, hun verbale vuilspuiterij tegen de scheidsrechter was respectloos. Daar zal coach Robbie het laatste woord nog niet over gezegd hebben. Toch mag vooral ook De Esch zich dit incident aanrekenen. De Luctorpupillen zouden nooit durven zich zo te laten gaan, wanneer De Esch niet zo onverstandig was geweest om een jongen aan te stellen, die nog te jong was om enige autoriteit uit te stralen. Als straf zouden de verantwoordelijken het boek "Lord of the flies" eens moeten lezen.

De B-junior die als vervanger het restant van de wedstrijd floot deed dit vlekkeloos. Door schade en schande wordt men wijs.

Er werd nog een keer gescoord door De Esch dus iedereen dacht dat de wedstrijd in 7-1 was geëindigd. Op het wedstrijdformulier werd echter 6-1 genoteerd en werd de discutabele 6-1 uit de boeken geschrapt. Niet dat het veel uitmaakt.

Al met al een weinig verheffende vertoning. Luctor E1 mag wonden gaan likken en bij zichzelf te rade gaan hoe hier lering uit te trekken. Volgende week tegen hekkensluiter SDC kan het alleen maar beter worden.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten