zaterdag 7 november 2015

Schitterend gevecht eindigt in mineur voor Luctor E1

Voor de middelste van drie opeenvolgende uitwedstrijden ging Luctor E1 op bezoek bij subtopper BWO. Het favoriete BWO leek op een simpele overwining af te stevenen toen het in een gelijkopgaande eerste helft goedkoop op 2-0 kwam. Na rust pakte Luctor de handschoen weer op, resulterend in twee doeltreffende aanvallen over de linkervleugel waarna er zich een fascinerend voetbalgevecht ontspon. BWO kwam andermaal (dubieus) op voorsprong, maar de jongens van coach Robbie en assistent Dilano bleven vechten voor een goed resultaat. Toen het zichzelf hiervoor beloonde met de verdiende 3-3, hing er zelfs een verrassing in de lucht. Helaas voor Luctor trok BWO aan het langste eind in de slotfase, toen het met een snelle counter in een man-meer-situatie dodelijk effectief de 4-3 op het scorebord zette. Luctor probeerde het nog wel  maar kwam op het laatst net tekort. Desondanks konden de Almeloërs met opgeheven hoofd het veld verlaten.

De Hoofdklasse 7 van het E-pupillenvoetbal is dit jaar anders dan de meeste competities. De spanning bovenin is er ver te zoeken, maar onderin lijkt het wel een tombola. Er zijn nog maar liefst zeven teams die strijden om lijfsbehoud, waarvan Luctor E1 er één is. De ploegen die op de onderste drie plaatsen eindigen, zullen een stapje lager naar de Eerste Klasse moeten doen. Coach Robbie en Dilano is er alles aan gelegen om dit onheil af te wenden. Na een mindere periode is de weg omhoog weer ingeslagen met een klinkende bekerzege en een zwaarbevochten overwinning op Vogido. Op de eerste zaterdag van november kon Luctor E1 zien of het ook opgewassen was tegen het ijzersterke BWO.

Coach Robbie wist dat het moeilijk zou worden tegen de Hengeloërs maar hij waande zich niet bij voorbaat kansloos. Hij peperde zijn jongens voor de zoveelste keer in dat het zaak was om altijd positief te blijven. Tot dusver kon Luctor E1 de beste teams, puur op voetballend vermogen, uitstekend partij bieden, maar mentaal was het nog steeds kwetsbaar. Wanneer het even tegenzit gaan de kopjes te snel hangen. Daarom bleef de coach hameren op honderd procent inzet, wat er ook gebeurt.

De papa van Sepp heeft het gered
De aftrap van de wedstrijd stond gepland om 9:45 uur. Echt uitslapen was er dus niet bij. Voor de zekerheid werd de papa van Sepp er aan herinnerd dat ook hij om kwart voor negen aanwezig moet zijn. Het was nog even spannend of het lid van de Luctorsponsorcommissie dit zou gaan redden, maar met 54 seconden speling meldde hij zich keurig op tijd voor de ingang van de Luctorkantine, als laatste, dat wel.

Zo vetrok de karavaan op het afgesproken tijdstip naar Hengelo-Noord. De mama van Chiel leidde de stoet auto's via de Nijreessingel naar de snelweg, maar de papa van Teun besloot -als laatste in de rij- binnendoor te gaan via Zenderen om vervolgens pas bij de IKEA de A1 op te gaan. Zo kon hij mooi eens testen wat nu de snelste route was, zo zei hij tegen de coach die met hem meereed. Als lezer zult u zich dit ook ongetwijfeld wel eens afgevraagd hebben. Welnu, we kunnen meedelen dat de omweg via de Nijreessingel naar snelweg niet alleen langer is, maar ook langer duurt. Toen de papa van Teun en zijn bijrijder coach Robbie Sportcomplex "De Noork" op kwamen rijden, was de rest van de Luctorkaravaan nog in geen velden of wegen te bekennen. "Zo, die punten hebben we al binnen" , zei de slecht tegen zijn verlies kunnende coach met een glimlach. Twee minuten later kwam ook de rest van het team en begeleiders aangereden.

Genoeg tijd voor de warming-up dus. De wedstrijd zou plaatsvinden op het hoofdveld vlak voor de prachtige nieuwe kantine. Luctor mocht aftrappen en schoot als een komeet uit de startblokken. Een juweel van een tikkie-takka-aanval van Glenn en Noah was binnen 10 seconden bijna succesvol. Nog geen halve minuut later onderschepte Gijs een Hengelose pass op de rand van het strafschopgebied. Hij had de 0-1 op zijn schoen maar het schot ging helaas naast.

BWO was nu ook wakkergeschud. De thuisploeg kroop uit zijn schulp en kreeg een licht overwicht over Luctor. De ploeg beschikte over een techinisch vaardige spelmaker (de nummer 4 die ook aanvoerder was) die constant voor dreiging zorgde. BWO kon in het eerste kwart van de wedstrijd Luctor op eigen helft terugdringen hoewel het geen uitgespeelde kansen creëerde. Dat was ook niet nodig want Luctor schoot BWO twee keer te hulp toen het tot twee keer toe verzuimde om een bal weg te roeien uit het eigen strafschopgebied. In plaats daarvan belandde de bal beide keren voor  BWO-voeten die er wel raad mee wisten. Volkomen onnodig keek Luctor zo ineens tegen een 2-0 achterstand aan.

In voorgaande wedstrijden was het dan al gauw "einde wedstrijd" voor Luctor geweest, maar dit keer gebeurde dat niet. In het tweede deel van de eerste helft kreeg Luctor weer meer grip op het spel. Het dwong meer balbezit af dan voorheen waardoor er ook kansen kwamen. Het schortte alleen aan precisie in de eindpass. De grootste kans voor rust was voor Chiel die bijna kon scoren na een fout van de Hengelose keeper, maar zijn schot belandde via de vingers van de doelman in het zijnet.

Tijdens de rust moesten de jongens mentaal weer even opgelapt worden door Robbie en Dilano. De spelers hadden zelf niet in de gaten dat ze ondanks de stand, eigenlijk niks onderdeden voor de favoriet geachte Hengeloërs.
Het technische duo zag in de tweede helft met tevredenheid dat hun zalvende woorden wonderen hadden verricht op de gekrenkte Luctorzieltjes. Binnen vijf minuten zetten de Almeloërs orde op zaken. De eerste goal was de verdienste van Wout die op de linkervleugel op avontuur was gegaan. Zijn strakke lage voorzet kon Noah zo binnentikken, ware het niet dat zijn directe tegenstander zo vriendelijk was om hem zelf in eigen doel te schieten voordat Noah zijn voet er tegenaan kon zetten.

De strakke voorzet van Wout wordt pardoes binnengetikt door de nr. 2 van BWO
Twee minuten later maakte Noah alsnog zijn doelpunt na uitstekend voorbereidend werk van Wout en Glenn. Noah's boogbal was lastig genoeg om de grabbelende BWO-keeper te verschalken. Het was weer gelijk, 2-2!
Noah (links buiten beeld) buigt de bal precies over de keeper het doel in

De spelers van Luctor beseften nu dat er wat te halen was tegen de vooraf gevreesde opponent en schudde alle schroom van zich af.

BWO kwam goed weg toen Chiel een hoge stuitbal in het strafschopgebied net niet onder controle kreeg. Kort daarop was Ryan bijna succesvol met een vuurpijl van grote afstand die tot opluchting van de te ver voor zijn doel staande doelman van BWO net op het dak van het doel plofte.

De vuurpijl van Ryan gaat net over
Van de schrik bekomen kwam BWO weer vaker in de buurt van het Luctordoel wat hen een paar corners opleverde. Bij een van deze corners stapte een BWO-er op de voet van Wout die met een pijnlijke grimas neerging. De scheidsrechter gebaarde dat de de bal werd gespeeld en floot niet af. Een beslissing die op zijn minst controversieel te noemen was. Het gevolg was dat de bal dood bleef liggen voor een BWO-er die simpel de 3-2 binnenschoot. Coach Robbie was "not amused" en liet dat in woord en gebaar blijken.
De arbiter deed of zijn neus bloedde maar het zal hem niet lekker gezeten hebben. Het is een ongeschreven regel in het voetbal dat scheidsrechters fouten later in de wedstrijd weer goed kunnen maken. Die indruk kreeg je ook toen hij even later resoluut naar de stip wees nadat de doorgebroken Ryan met een keiharde tackle werd neergehaald.

Penalty's zijn zo'n zeldzaamheid in het pupillenvoetbal dat bij velen het misverstand bestaat dat er nooit een strafschop gegeven mag worden bij pupillenwedstrijden. Zo dacht de coach van BWO er kennelijk ook over want hij ontplofte bijna van woede over de beslissing van de scheidsrechter. Hij had ongelijk, zo leert de spelregelpagina op voetbal.nl:

De penalty werd genomen door Gijs die hem onberispelijk binnenschoot. Omdat er zowel spelers van BWO als Luctor te vroeg inliepen keurde de arbiter het doelpunt af. Bij de tweede poging bleef iedereen staan, maar schoot Gijs de bal keihard tegen de keeper op. De bal stuiterde van de vuisten van de keeper voor de voeten van Chiel die er wel raad mee wist. Met een vlammend schot scoorde hij 3-3.

Chiel viert de gelijkmaker
Opnieuw had Luctor zich terug in de wedstrijd gevochten en opnieuw ging het op zoek naar de voorsprong. Gijs had twee minuten na de gelijkmaker de 4-3 op zijn schoen. Een wilde overtreding van een Hengelose verdediger was er voor nodig om dit te beletten tot ontzetting van het Luctorpubliek. De trap die Gijs tegen de borst kreeg was zo hard dat hij geblesseerd het veld moest verlaten.

Oohooh wat erg!!

Eigenlijk was dit weer gewoon een penalty maar volgens de scheidsrechter "was het erbuiten". De vrije trap die er op volgde leverde niets op. Zuur voor Luctor want aan de andere kant was het even later wel raak. Een snelle counter bracht BWO in een man-meer-situatie dat het uiterst professioneel uitspeelde. Met nog een paar minuten te spelen speelde Luctor alles of niets maar het was moegestreden. Het was niet meer bij machte om voor de derde keer de stand weer gelijk te trekken. De nederlaag was bitter, maar met een zoete nasmaak. Luctor toonde tegen een op papier beter geachte tegenstander, dat het mentaal gegroeid was door tot de laatste seconde te strijden voor een goed resultaat. Dit geeft goede hoop voor de laatste drie wedstrijden waarin lijfsbehoud moet worden veiliggesteld.