zaterdag 17 oktober 2015

NEO wint (te) ruim van slordig Luctor E1

Tegen het sterke NEO deed Luctor E1 zichzelf tekort door een gebrek aan koelbloedigheid en weerbaarheid. De ploeg uit Borne was over twee keer 25 minuten wel de betere als ook de hardere. Maar wanneer de Almeloërs een paar van de handvol kansen die ze kregen hadden benut in de eerste helft, dan had uw E1-verslaggever het nog wel willen zien. Lange tijd hield Luctor prima stand maar aan het eind van de eerste helft sloeg NEO twee keer toe. Na rust kwam Luctor weer beter voor de dag totdat NEO de 3-0 maakte. Vanaf dat moment zakten de jongens van coach Robbie en assistent Dilano mentaal door het ijs. NEO had geen kind meer aan Luctor dat meer met zichzelf bezig was dan met de tegenstander. Eindstand 5-0.

In het eerste weekend van de herfstvakantie stond voor Luctor E1 een zware uitwedstrijd tegen NEO op het programma. Tegen een ploeg van het kaliber NEO was het zaak om van minuut 1 tot het eindsignaal honderd procent  te geven, wilde je er een resultaat kunnen halen. Coach Robbie wist dit maar al te goed. Het wedstrijdmotto dat hij zijn pupillen dan ook mee gaf in de groepsapp was "Don't stop when you are tired, stop when you are done!". Daar zat geen woord Spaans bij, dus dat zouden de 9 pupillenhoofdjes wel in hun oortjes knopen zou je denken. Helaas bleken ze het Engels toch nog niet helemaal machtig, ondanks dat ze al wel les krijgen in deze taal.

Daar was in het begin van de wedstrijd overigens nog weinig van te merken. Luctor begon voortvarend aan de wedstrijd en drukte NEO meteen terug op eigen helft. Toen het eerste aanvalsoffensiefje van Luctor was afgeslagen kwam NEO steeds beter in het spel. Luctor had veel moeite om de beweeglijke, technisch begaafde voorwaartsen af te stoppen. Dit resulteerde in een aantal grote kansen voor de thuisploeg waarbij Sepp zich een paar keer gelukkig prees dat hij hulp kreeg van het aluminium, anders was het al snel op achterstand gekomen.

Te vroeg gejuicht

Toch was Luctor in deze fase aanvallend zeker niet de mindere van NEO. Er kwamen kansen voor Glenn en Ryan maar hun vizier stond niet op scherp. Ryan had zelfs de 0-1 op zijn schoen, maar op miraculeuze wijze schoot hij de bal tegen de paal en caramboleerde terug in het veld.

Als door een wonder gaat deze bal van Ryan er niet in
Zijn papa was hier overigens geen getuige van. Hij zat op dat moment in de auto om shirtjes op te halen bij Luctor. Bij het omkleden was namelijk gebleken dat er twee tricots misten die waren gebruikt bij een inspectie van de shirtjes door de kledingcommissie. De papa van Ryan offerde zich daarom op en reed snel heen en weer tussen NEO en Luctor.

Papa van Ryan gaat terug naar De Horst om de ontbrekende shirtjes op te halen

De wedstrijd ging er natuurlijk gewoon om door. Er waren immers twee reserves en die konden zolang wel in hun trainingspak aan de kant staan. Toen de papa van Ryan eenmaal terug aankwam met de nieuwe shirtjes was dat precies op het goede moment. Teun kreeg namelijk een flinke trap op zijn voet (de blauwe nopafdrukjes op de wreef waren hiervan na de wedstrijd een stille getuige) en moest vervangen worden. Tot overmaat van ramp kreeg Gijs niet lang daarna ook een tik waardoor beide mensen voor de centrale positie achterin, langs de kant stonden.

Coach Robbie moest ingrijpen en schoof Ryan terug naar de liberopositie. Luctor had in deze fase van  positiewisselingen moeite om weer in het ritme te komen waardoor NEO een paar keer dicht bij een doelpunt kwam. Opnieuw was het de paal die Luctor meer dan eens voor een achterstand behoedde.

Daarna was het weer de beurt aan de bezoekers. Glenn schoot naast, een schot van Ryan uit een corner werd geblokt en Noah kopte naast. Met iets meer rust in het hoofd hadden uit alle mogelijkheden voor de Almeloërs zeker één of twee goals kunnen vallen. Dat was jammer want NEO wist kort voor rust wel twee keer het net te vinden waardoor het halverwege niet 2-2 maar 2-0 stond.

Noahs kopbal gaat naast
Toch gaf Luctor de moed nog niet op. Het kwam weer sterker voor de dag na rust wat resulteerde in grote kansen voor Glenn (paal) en de opgelapte Gijs (naast). NEO moest nu alle zeilen bijzetten om Luctor van zich af te houden. In deze fase waar een Almelose treffer in de lucht hing deelde NEO toch de genadeklap uit in een tegenaanval. Een bal die naast leek te gaan werd nog net door een Borns voetje binnen de palen gegleden. De 3-0 kwam als een mokerslag aan bij de bezoekers. In plaats van elkaar op te peppen, werd er met vingers naar elkaar gewezen. Dit had een desastreus effect op het moreel van het team.

Aanvallend kon het nog wel een paar keer wat speldenprikken uitdelen, maar verdedigend stelde het weinig meer voor. De echte wil om er nog wat van te maken was verdwenen. "Stop when you are 3-0 behind" leek het nieuwe wedstrijdmotto van Luctor E1 te zijn. NEO lachte in zijn vuistje en speelde nu tegen een geslagen tegenstander. Het wreef met twee goals nog extra zout in de wonde.

Over de hele wedstrijd gezien was de overwinning van NEO terecht. Toch kan je je afvragen wat er was gebeurd wanneer de voorhoede van Luctor in de eerste helft wat meer daadkracht had getoond. De mentale implosie na de pauze had dan namelijk niet plaatsgevonden en een resultaat tegen het sterker geachte NEO was dan zeker niet ondenkbaar geweest.

Coach Robbie nam zijn jongens voor het afsluitende penaltyschieten bij elkaar voor een nabespreking. Daarin legde hij de vinger op zere plek, namelijk het onderling op elkaar afgeven. Dat moet in het vervolg anders. Om nog iets van de wedstrijd te redden verwachtte hij volle inzet van zijn jongens vanaf de elf meter. Zij deden dit keer wel wat hun werd opgedragen en wonnen het penaltyschieten glansrijk. Daar konden de coach, zijn assistent en het meegereisde publiek het mee doen.