zaterdag 19 maart 2016

Luctor E1 steelt de harten..... NEO de punten

In het seizoen van pieken en dalen kreeg Luctor E1 vandaag NEO E1 op bezoek. Het team van coach Robbie en assistent Dilano wilde voor het thuispubliek laten zien dat de zeperd van vorige week tegen ON een incident was geweest. Vanaf minuut één speelde Luctor geconcentreerd met de intentie om te winnen. De bezoekers uit Borne - die Luctor in het najaar nog met ruime cijfers hadden verslagen - moesten nu alle zeilen bijzetten om de gedreven tegenstander partij te kunnen bieden. Luctor was de baas met uitgekiend samenspel en goede inzet. Het verschil met een week geleden was er een van dag en nacht. NEO kwam twee keer tegen de verhouding in op voorsprong waardoor Luctor bijna de hele wedstrijd in de achtervolging was. Het publiek merkte niets van de kou want wat Luctor op het veld liet zien was hartverwarmend: Volle inzet, niet zeuren en uitstekend voetbal. Kansen kreeg Luctor genoeg maar slechts één ervan was raak. NEO wist met hangen en wurgen Luctor van zich af te houden en ging tot (en volgens sommigen een paar keer over) het randje. Ondanks het zure verlies mogen de jongens trots zijn op hun prestatie. Als ze zo blijven spelen, dan kan het nog een hele mooie lente worden. Eindstand 1-2.

Na een week van bezinning die volgde op een draak van een wedstrijd tegen ON, kon Luctor E1 thuis tegen NEO laten zien dat het uit het juiste hout gesneden was. Het had wat goed te maken voor de hondstrouwe aanhang die laatste tijd toch al niet verwend was met het vertoonde spel in de competitie. Voor de kenners blijft het een raadsel hoe grillig de lijn is die vormcurve van Luctor E1 weergeeft. Pieken in de voorbereiding en beker, dalen in de competitie die weer werd afgewisseld met het absolute hoogtepunt van dit seizoen: het glorieuze kampioenschap van het Twin Gamestoernooi bij HHC. De coach en fans van het team hadden gehoopt dat in Hardenberg het kwartje gevallen was, maar ze werden gauw weer uit de droom geholpen in de wedstrijden tegen ATC en ON.

Maar goed, vandaag tegen NEO kon alles weer anders zijn want er is geen peil te trekken op dit team. Voor de fans met een jaarkaart van Luctor E1 is het alsof ze een doos bonbons hebben gekocht. De doos bevat aardig wat tegenvallende exemplaren, maar telkens weer heb je er een verrukkelijk kleinood tussen zitten die de vieze smaak van de vorigen weer helemaal doet vergeten.

De bonbon van vandaag was er eentje voor de fijnproevers. De jongens van coach Robbie schotelden het Luctorpubliek een echte lekkernij voor. Vanaf het eerste fluitsignaal speelde het voetbal zoals we het graag zien. Geconcentreerd, verzorgd samenspel, goede veldbezetting en bij balverlies meteen druk op de tegenstander. NEO werd meteen het mes op de keel gezet. Dit was niet het Luctor van voor de winterstop, toen het in Borne in de tweede helft hardhandig door NEO over de knie werd gelegd. Op De Horst was Luctor de baas op het veld.

Waar het Luctor E1 echter het hele jaar al aan schort is het rendement. Het creëren van kansen gaat ze goed af, maar Luctor E1 vergeet te vaak zichzelf te belonen. Vandaag was het niet anders. Luctor had kansen maar geheel tegen de verhoudingen in, kwam NEO op voorsprong toen een afgeslagen Bornse aanval niet goed werd weggewerkt, waarna hun spits vrij kon inschieten. Hij raakte de bal eigenlijk verkeerd wat Sepp op het verkeerde been zette, waardoor de bal op een nogal lullige manier de Luctorgoalie passeerde: 0-1

Luctor liet zich er niet door van de wijs brengen. Onverstoorbaar speelde het zijn eigen spelletje en niet lang daarna beloonde het zichzelf nu wèl. Met een bekeken diagonale pass stuurde Chiel Glenn de diepte in. Glenn kapte de keeper uit maar leek de bal hierbij te ver naar links te laten ontsnappen. De hoek naar de goal was uiterst klein maar hij wist toch een gaatje te vinden, nota bene met zijn linker chocoladebeen. Uiterst precies tikte hij de bal tussen de palen. De 1-1 was dik verdiend en de 2-1 hing in de lucht.

Glenn kapt de keeper uit en schiet raak vanuit een moeilijke hoek met zijn chocoladebeen
Die had er eigenlijk ook moeten komen want Luctor had een penalty verdiend toen Ryan in vrije scoringspositie als een bowlingbal omver werd gekegeld. Volgens de regels van de KNVB dienen penalty's bij uitzondering te worden gegeven, maar dit was er eentje. Althans, zo dacht iedereen er over behalve de scheidsrechter. Hij vond een vrije trap voor Luctor meer dan voldoende. De spelers op het veld waren te verbaasd over deze curieuze beslissing om er wat van te zeggen. Wout nam de vrije trap maar zag tot zijn teleurstelling zijn bal net links naast gaan. Een minuut later was het weer bijna raak voor Luctor toen Ryan uit een corner een teennagel te kort kwam om binnen te tikken.

Ryan is er voorbij...

...dacht'ie. Tot verbazing van iedereen fluit de scheids voor een vrije trap in plaats van een strafschop

In het slot van de eerste helft kroop NEO uit zijn schulp en werd het nog een keer heel gevaarlijk uit een snelle counter. Hun spits had Sepp al verschalkt maar de paal stond een nieuwe voorsprong voor NEO in de weg.

In de rust pepte Robbie zijn jongens nog een keer op: "We zijn gewoon beter dan hun!". En zo was het ook. Al was daar in de beginfase van de tweede helft even minder van te merken. NEO leek moed te hebben geput uit het laatste deel van voor rust en was nu vaker voor het doel van Sepp te vinden. De Luctorgoalie moest zich een keer tot het uiterste strekken om een kopbal via de lat over te tikken.
Sepp tikt de bal tegen de lat

Net toen Luctor de wedstrijd weer naar zich toe leek te trekken kwamen de bezoekers opnieuw op voorsprong. NEO was razendsnel in de omschakeling na balverlies van Luctor. De lange bal op hun snelle spits kwam precies op een plek waar Sepp niet goed wist of hij moest uit komen of blijven staan. De NEO-spits profiteerde van de lichte weifeling bij de Luctorsluitpost en schoot ijskoud binnen. Luctor kon weer aan de bak.

Het had weinig gescheeld of Luctor stond meteen alweer gelijk. Teun vond Glenn met een splijtende pass door het midden. De Luctorspits gooide er een actie uit en knalde de bal keihard tegen de lat.

De knal van Glenn belandt op de lat

Gijs is er vandoor
Daarna was het Gijs die een mooie passeeractie over links net niet kon bekronen met een doelpunt. Zijn voorzet was net te scherp voor Glenn om in te koppen.

Voorzet net te scherp voor Glenn

Ook F1-huurling Diego deed van zich spreken in de tweede helft. Waar hij voor rust nog moeite had met het fysieke geweld van de twee jaar oudere verdedigers voor hem, was hij in de tweede helft een paar keer dicht bij een doelpunt. Hij joeg een Bornse verdediger in het nauw en ontfutselde hem de bal. Glenn kwam hem te hulp voor een subtiele één-twee die hem vrij voor de keeper zette. Diego schoot brutaal de bal tussen de benen van de NEO-goalie die het geluk had dat de bal nog net zijn enkel schampte. Hierdoor verminderde bal wat vaart waardoor de aanstormende NEO-back de bal voor de doellijn weg kon glijden.

Diego poort de keeper maar de NEO verdediger schiet zijn doelman te hulp

De belegering op het NEO-doel hield niet meer op maar wat Luctor ook probeerde, hij wilde er niet in. De bezoekers schroomden hierbij niet om de grenzen van het spelregelboekje op te zoeken. De Luctorfans vonden het eigenlijk niet kunnen al bekeken ze het natuurlijk wel met een blauwgele bril op. Echt gemeen werd het niet maar de spelers van NEO deden er niet moeilijk over om af en toe aan de noodrem te trekken. Het stevige spel van de bezoekers was desondanks geen reden voor de scheidsrechter om kadootjes uit te delen aan Luctor. Het moest van eigen kracht uitgaan.

Belegering van het NEO-doelgebied

Mentale hulp was er wel van Robbie en Dilano, ondersteund door de fanatieke aanhang langs de lijn, die hun jongens opzweepten met luidkeelse aanmoedigingen. Ze wilden hem er wel in schreeuwen. Alles of niets was het devies. In de slotseconden leek het moment der gerechtigheid aangebroken. Ryan had zich een weg door de NEO-verdediging geworsteld en had de gelijkmaker op zijn schoen. Heel Luctor hield zijn adem in. Maar met een uiterste krachtsinspanning bracht de tackle van een NEO-back Ryan uit zijn evenwicht en ging ook deze kans verloren. De scheids blies af waarna een zucht van teleurstelling over De Horst galmde. Het verdriet over de zure nederlaag maakte gelukkig gauw plaats voor trots over het vertoonde spel.

Luctor E1 had ballen getoond, gevochten als een leeuw en gevoetbald als een kampioen. NEO stal dan wel de punten, maar zonder complimenten en applaus.

Die eer viel ten deel aan de grote morele winnaar van de dag: Luctor et Emergo E1. Hulde!