dinsdag 29 september 2015

Sportpark De Horst geologisch actief

Op het Almelose Sportpark De Horst, thuishaven van voetbalclub Luctor et Emergo, zijn bewijzen van geologische activiteit gevonden. Afgelopen weekend viel het een lokale verslaggever (die verslag deed van de wedstrijd Luctor 1 - Wijhe'92 1) op, dat de krijtstrepen van veld A niet strak liepen maar een uitermate grillige lijn volgden. In zijn speurtocht naar een verklaring voor dit merkwaardige verschijnsel kwam hij in contact met de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Een team van seismologen onder leiding van prof. dr. Zwartbol ging op onderzoek uit en concluderen nu op basis van hun eerste bevindingen, dat Sportpark De Horst een nog onbegrepen vorm van geologische activiteit vertoont.


De strakke zijlijn op veld A is veranderd in een kronkelige droedel

Uw verslaggever sprak met een geïntrigeerde Prof. Zwartbol:

Klopt het dat we hier te maken hebben met een nieuw geologisch verschijnsel?
Daar ziet het wel naar uit. Normaal zijn de afwijkingen van een krijtlijn langs een voetbalveld slechts waar te nemen met speciale landmeetapparatuur. Hier op Veld A zien we echter amplitudes van meer dan 30 centimeter, hoogst interessant.

Waar worden deze grote afwijkingen door veroorzaakt?
Dat zijn we nu nog aan het onderzoeken. Het kan niet verklaard worden uit bestaande morfologische [ladschapsvormende - Red] modellen. Het lijkt er dus op dat we hier te maken hebben met een nog nieuw en onbegrepen geologisch verschijnsel.

Kan het geen andere oorzaak hebben dan een geologische?
Dat denk ik niet. Naast het grillige lijnenpatroon op het hoofdveld blijkt er op het sportpark ook seismische activiteit te zijn gemeten waarvan het epicentrum net naast het hoofdveld, ongeveer ter hoogte van de kantine is vastgesteld. Vooral op de avond van 19 september [tijdens de Hollandse Avond - Red] schoten de meters op en neer, met uitschieters tot 2.4 op de Richterschaal.


Wat gaat u met uw bevindingen doen?
We hebben inmiddels genoeg data verzameld om 3 dissertaties mee te vullen. U kunt de komende tijd een hoop spannende artikelen in het tijdschrift Seismological Research Letters verwachten. Het heeft er alle schijn van dat we de komende jaren nog veel plezier gaan beleven aan het bijzondere karakter van Sportpark De Horst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten